Hulp

Ben je op zoek naar andere hulp dan wat we bieden? Hier vind je informatie over verschillende organisaties die je verder kunnen helpen. We helpen je ook op weg als je een klacht wil indienen.

Werd je slachtoffer in de voorbije 7 dagen?

In België zijn er momenteel 3 zorgcentra na seksueel geweld waar je als slachtoffer de volgende zorg kan krijgen: medische en psychische zorg, een forensisch onderzoek, klacht kunnen neerleggen en opvolging. Meer informatie vind je hier.

Je kan ook altijd terecht bij de politie.be of het noodnummer 112. Als je huisarts jouw vertrouwenspersoon is, kan je daar ook terecht voor hulp.

Ingeval van nood

Je mag ook altijd bij hoge nood naar de dichtstbijzijnde spoedgevallendienst gaan. Slaap je slecht? Heb je last van herbelevingen? Zie je het even allemaal niet meer zitten? Ga dan naar spoed. Daar kunnen ze samen met jou kijken waar jij op dat moment nood aan hebt. Zie je het niet zitten om naar spoed te gaan maar heb je wel nood aan verzorging? Dan kan je ook altijd contact opnemen met je huisarts.

Ondersteuning indienen klacht

Als je een klacht wil indienen, is het belangrijk om goed geïnformeerd naar de politie te gaan. Zo weet je wat te verwachten. Zo kan je eerst contact opnemen met een advocaat, via deze link kan je een pro deo advocaat zoeken. Deze persoon zal je kunnen vertellen hoe alles verloopt. Bij je bezoek aan de politie mag je altijd een tweede persoon meenemen tijdens het verhoor, iemand die je vertrouwt en steunt. Dit kan iemand uit je eigen omgeving zijn maar dit kan ook iemand van slachtofferonthaal zijn. Wij raden dit sterk aan, een klacht indienen is een grote stap en kan overweldigend zijn. Weet dat eens je een verklaring hebt afgelegd, je deze niet meer kan intrekken. De politie heeft meldplicht.

Wist je dat je ook altijd documenten kan indienen tijdens en na je je klacht hebt ingediend? Zo kan je bijvoorbeeld een brief opstellen waar alle traumatische gebeurtenissen en andere relevante informatie instaat. Zo is de kans kleiner dat je iets vergeet of kan je na je klacht nog extra context geven. Je mag ook altijd een aanvullend verhoor vragen om mondeling extra context te geven.

Slachtofferonthaal van caw

Heb je een klacht ingediend of plan je dit te doen? Dan is het goed om contact op te nemen met de dienst slachtofferhulp van het CAW. Zij staan je bij bij het neerleggen van een klacht en een eventueel proces.

Slachtofferhulp CAW

Slachtofferonthaal bij justitie

Heb je al een klacht ingediend maar hoor je heel weinig hierover, neem dan contact op met de dienst slachtofferonthaal bij justitie. Bij hen kan je horen welke stappen er al ondernomen zijn om je klacht te onderzoeken. Na afronding van het onderzoek kan je jouw dossier gaan inkijken. Je kan ook bij hen terecht voor ondersteuning bij het invullen van documenten.

Slachtofferonthaal bij justitie

Nood aan een gesprek?

Tele-onthaal

Bij Tele onthaal kan je terecht voor een telefonisch gesprek of online chat. Dit kan anoniem gebeuren zowel overdag als s’nachts. Je kan bij hen terecht voor een gesprek over grote of kleinere zorgen. Als je belt staat het telefoonnummer niet op de telefoonrekening.

Tele-onthaal

1712

1712 is een hulplijn voor iedereen die vragen heeft over geweld, welke vorm dan ook. Je kan de medewerkers telefonisch bereiken op weekdagen tussen 9u en 17u. Je kan ook altijd een mail sturen. Chatten gaat van maandag tot donderdag tussen 13u en 20u. 1712 is anoniem. Je hoeft niet te zeggen wie je bent. Het telefoonnummer zal ook niet verschijnen op de telefoonrekening.

1712

Zoek je een psycholoog of een therapeut?

Ben je op zoek naar een therapeut? Dit kan een hele zoekweg zijn. Wat is een goede therapeut voor jou? Dit hangt af van verschillende factoren, zoals de therapievorm, jouw thema’s waar je rond wil werken, de bereikbaarheid, het geslacht, leeftijd en persoonlijkheid van de therapeut en de wisselwerking tussen jullie. Niets is goed of fout maar afhankelijk van je persoonlijkheid en je noden. Daarom raden we aan om eerst een kennismakingsgesprek te vragen en eventueel verschillende therapeuten te proberen tot wanneer je een klik hebt met een persoon.

Binnen de psychotehrapie zijn er zeer veel stromingen en methodes. Ze maken de aanpak specifiek. Hier vind je een link met meer uitleg over wat therapie inhoudt en de soorten therapievormen.
De zoektocht naar een therapeut kan je starten via deze link. Je komt terecht bij een zoekfunctie. Hiermee kan je gericht een therapeut op therapievorm of behandeling van jouw klacht alsook op gemeente.

Indien je het financieel moeilijk hebt en je hebt nood aan een therapeut, weet dan dat sommige therapeuten met sociaal tarief werken. Je kan ook het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg contacteren. Meestal zijn daar langere wachtlijsten maar zij werken normaal aan een goedkoper tarief. Kijk zeker na of je recht hebt op deelse terugbetaling bij jouw mutualiteit.

Nuttige links

Stop Seksueel geweld

Op deze website kan je meer informatie vinden over gevolgen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, hoe je een slachtoffer kan opvangen, hoe je een aangifte bij de politie kan doen en je vindt er meer info over zorgcentra's na seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Trefpunt zelfhulp

Als je een andere organisatie zoekt die ook lotgenotencontacten organiseert kan je hier terecht. Ook om een eigen organisatie op te starten kan je daar informatie en advies of een luisterend oor vinden. Zij verwijzen je door naar de instanties die je verder kunnen helpen.

Stop it Now!

Stop it Now! biedt ondersteuning aan mensen die zich zorgen maken over hun eigen seksuele gevoelens of gedrag naar minderjarigen en hun naasten. Stop it Now! biedt een luisterend oor, informatie, advies en ondersteuning aan personen die zich zorgen maken over hun gevoelens of gedrag naar minderjarigen, alsook aan hun naasten. Daarnaast wil Stop it Now! de stap naar de gepaste hulp – wanneer nodig - verkleinen.

Lotgenoten Seksueel Geweld - online platform

Dit online platform is het grootste in Nederland en België. Op dit platform kan je in contact komen met andere slachtoffers met als doel elkaar te steunen en vooruit te helpen in het proces van verwerking en herstel. In de chatrooms en op het forum ontmoet je mensen in verschillende stadia van hun proces. Door ervaringen, informatie en tips uit te wisselen en met elkaar mee te leven, vind je herkenning, begrip en steun. Zo kun je elkaar bemoedigen, motiveren en stimuleren en kom je samen verder! Dit kan een mooie aanvulling zijn op de praatgroepen of een eerste stap naar contact met lotgenoten.

Ondernemingsnr: 0703.965.523Hoofdzetel: Wakkerzeelsestraat 19, 3150 WespelaarRPR Leuven, rekeningnummer BE50 7350 4708 6818